Dzisiaj w ramach naszego kulinarnego cyklu ,,Pysznie, zdrowo, kolorowo” przedstawiamy przepis na zdrowe i pożywne drugie śniadanie, którym podzieliła się z Nami pani Ania sympatyczka DOSL Błeszno.
Przygotowanie tej zdrowej przekąski jest bardzo proste
i bardzo szybkie.
Składniki :
mały jogurt naturalny,
maliny,
banany,
pistacje
oraz proso ekspandowane.
Maliny to pyszne owoce rekomendowane przez dietetyków oraz zielarzy. Są bogatym źródłem witamin (C, E B1, B2, B6) oraz minerałów takich jak potas, magnez, wapń czy żelazo.
Banany to źródło potasu, pomagają przy nadciśnieniu dlatego zdecydowanie warto je jeść. Idealne źródło witamin (A, C, E, K oraz witamin z grupy B) To owoc bogaty w błonnik oraz składniki mineralne takie jak magnez , fosfor , wapń czy wspomniany wcześniej potas.
Pistacje idealnie wpływają na wzmocnienie kości ponieważ zawierają w sobie takie minerały jak wapń czy fosfor w postaci fosforanu. Dzięki zawartej w nich witaminie E poprawiają wygląd skóry oraz wpływają na jej odżywienie.
Do tego są bardzo smakowite i aromatyczne.
Proso ekspandowane tak zwana ,,dmuchana” kasza jaglana. Jest lekkostrawne i zawiera witaminy z grupy B. Bogate również lecytynę, która sprzyja poprawie pamięci.
Jest pysznie, zdrowo, kolorowo dlatego polecamy drugie śniadanie w takiej formie
Zdecydowana dawka witamin i minerałów na cały dzień