787 682 912 fdr@ciosl.pl

#DOSLBłeszno

🥑🥒🥢 Kochani Mieszkańcy Naszej dzielnicy, to już kolejny popis kulinarny w wykonaniu naszej Mieszkanki – Pani Halinki.

Tym razem Pani Halinka zaprezentowała nam tradycyjną japońską potrawę ,, SHUSHI” , wbrew pozorom łatwą do wykonania, posiadającą znakomite walory smakowe i bardzo efektownie wyglądającą.

Oto co Wam będzie potrzebne do jej wykonania:
🔴 łosoś wędzony
🔴 wasabi
🔴 szczypior
🔴 serek kanapkowy ,,naturalny”
🔴 mango
🔴 awokado
🔴 ogórek
🔴 nori – prasowane algi
🔴 mata bambusowa do rolowania
🔴 400 g ryżu do sushi

W pierwszej kolejności należy przygotować ryż. Można to zrobić dzień wcześniej. Podczas przygotowywania potrawy ryż musi być chłodny.

Przygotowanie ryżu: 🥑🥒🥢
🥢 Zalej ryż wodą i zostaw na pół godziny.
🥢 Odlej wodę z ryżu, nalej świeżej tak, aby była 1 cm ponad poziom ryżu i wstaw na palnik.
🥢 Gdy woda się zagotuje, przykryj ryż i na najmniejszej mocy palnika gotuj 15 minut.
🥢 Wyłącz i zostaw na 20 minut. Nie odkrywaj.
🥢 Przygotuj zalewę. Wymieszaj ocet, cukier oraz sól i także pozostaw na 20 minut.
🥢 Odkryj ryż, wlej zalewę i dokładnie połącz. Zostaw do przestygnięcia.

Teraz zabieramy się za wykonanie całości.🥑🥒🥢
🥢 Przygotuj warzywa – umyj, obierz jeżeli potrzeba i pokrój w paseczki.
🥢 Rybę także pokrój w paski.
🥢 Na macie bambusowej (można użyć także papieru do pieczenia) połóż nori śliską stroną do dołu.
🥢 Zwilżoną dłonią rozsmaruj część ryżu, zostawiając 3-centymetrowy pasek od brzegu.🥑🥒🥢
🥢 Na ryżu rozsmaruj płaską łyżkę serka oraz odrobinę wasabi. Można położyć na nóż dosłownie pasek 1 cm wasabi i tak smaruje ryż.
🥢 Dobrym rozwiązaniem jest wyciskane wasabi z tubki.
🥢 Na serek połóż pozostałe składniki: pasek ogórka, ryby, awokado oraz jeden szczypior.
🥑🥒🥢
🥢Całość zawiń w jak najciaśniejszy rulon, zaczynając od strony z warzywami i kończąc na pustym końcu nori.
🥢Całość się ładnie sklei i już po chwili będzie gotowa do spożycia.🥑🥒🥢

🥢Domowe sushi kroimy bardzo ostrym nożem na kawałki 2-3 cm i podajemy z sosem sojowym, odsączonym marynowanym imbirem, a także z wasabi.

Życzymy smacznego i zachęcamy do umieszczania zdjęć pod postem jak wam wyszło sushi.