Kochani Mieszkańcy Naszej dzielnicy, to już kolejny popis kulinarny w wykonaniu naszej Mieszkanki – Pani Halinki.
Tym razem Pani Halinka zaprezentowała nam tradycyjną japońską potrawę ,, SHUSHI” , wbrew pozorom łatwą do wykonania, posiadającą znakomite walory smakowe i bardzo efektownie wyglądającą.
Oto co Wam będzie potrzebne do jej wykonania: łosoś wędzony wasabi szczypior serek kanapkowy ,,naturalny” mango awokado ogórek nori – prasowane algi mata bambusowa do rolowania 400 g ryżu do sushi
W pierwszej kolejności należy przygotować ryż. Można to zrobić dzień wcześniej. Podczas przygotowywania potrawy ryż musi być chłodny.
Przygotowanie ryżu: Zalej ryż wodą i zostaw na pół godziny. Odlej wodę z ryżu, nalej świeżej tak, aby była 1 cm ponad poziom ryżu i wstaw na palnik. Gdy woda się zagotuje, przykryj ryż i na najmniejszej mocy palnika gotuj 15 minut. Wyłącz i zostaw na 20 minut. Nie odkrywaj. Przygotuj zalewę. Wymieszaj ocet, cukier oraz sól i także pozostaw na 20 minut. Odkryj ryż, wlej zalewę i dokładnie połącz. Zostaw do przestygnięcia.
Teraz zabieramy się za wykonanie całości. Przygotuj warzywa – umyj, obierz jeżeli potrzeba i pokrój w paseczki. Rybę także pokrój w paski. Na macie bambusowej (można użyć także papieru do pieczenia) połóż nori śliską stroną do dołu. Zwilżoną dłonią rozsmaruj część ryżu, zostawiając 3-centymetrowy pasek od brzegu. Na ryżu rozsmaruj płaską łyżkę serka oraz odrobinę wasabi. Można położyć na nóż dosłownie pasek 1 cm wasabi i tak smaruje ryż. Dobrym rozwiązaniem jest wyciskane wasabi z tubki. Na serek połóż pozostałe składniki: pasek ogórka, ryby, awokado oraz jeden szczypior. Całość zawiń w jak najciaśniejszy rulon, zaczynając od strony z warzywami i kończąc na pustym końcu nori. Całość się ładnie sklei i już po chwili będzie gotowa do spożycia.
Domowe sushi kroimy bardzo ostrym nożem na kawałki 2-3 cm i podajemy z sosem sojowym, odsączonym marynowanym imbirem, a także z wasabi.
Życzymy smacznego i zachęcamy do umieszczania zdjęć pod postem jak wam wyszło sushi.