787 682 912 fdr@ciosl.pl

#DOSLBłeszno

Po łakomstwie 😀 świąteczno-noworocznym, jedna z Mieszkanek dzielnicy pani Ziuta, zaproponowała lekki pasztet z mięsa z 🍝 rosołu. Pasztet domowy piecze się u Pani Ziuty w 😍 różnych odsłonach ( z ciecierzycą, fasolą lub pieczarkami). Dziś podzieliła się za nim przepisem, który jest u niej w ❤️ rodzinie od lat.

Do przygotowania potrzebujecie:

🥕1,5 kg wygotowanego mięsa z rosołu,
🥕warzywa ,,wyłowione” z tegoż rosołu,
🥕4 jajka,
🥕4 duże łyżki bułki tartej,
🥕4-5 cienkich plasterków smalcu,
🥕2 szklanki bulionu lub rosółu,
🥕czarnuszkę,
🥕pieprz, sól

Wykonanie:

✔️mięso oraz warzywa mielimy dwukrotnie przez maszynkę,
✔️dodajemy jajka, bułkę tartą,
✔️dolewamy 2 szklanki rosołu,
✔️wszystko doprawiamy do smaku pieprzem i solą,
✔️przekładamy masę do keksówki,
✔️na górę pasztetu, kładziemy cienko pokrojone plastry smalcu,
✔️posypujemy czarnuszką,
✔️wkładamy do nagrzanego piekarnika do 180 stopni na ok. 1,5 godziny.

Życzymy smacznego❤️