W dniu 26 listopada obchodzony jest ,,Dzień Ciasta”,
to dzień w którym święto ma ulubiony przez Nas deser.
Zachęcamy Mieszkanki i Mieszkańców dzielnicy
do obchodów tego słodkiego święta.
Proponujemy upieczenie ciasta. Tak właśnie zrobiła Mieszkanka dzielnicy pani Joanna i pochwaliła się swoim wypiekiem jak również przekazała nam swój przepis
na ,,RWANĄ DROŻDŻÓWKĘ Z CYNAMONEM”.
Składniki:
2 i 3/4 szklanki mąki pszennej 1/4 (50 g) szklanki cukru 2 i 1/4 łyżeczki suchych drożdży lub 18 g świeżych szczypta soli 1/3 szklanki mleka 55 g masła – roztopionego i przestudzonego 1/4 szklanki wody 1 i 1/2 łyżeczki ekstraktu z wanilii 2 duże jajka 55 g roztopionego masła – dodatkowo torebka cukru waniliowego z cynamonem
Przygotowanie:
Ze świeżych drożdży zrób najpierw zaczyn. Jeżeli używasz drożdży suchych wymieszaj je z mąką.
Dodaj resztę składników i wyrób ciasto. Pod koniec dodaj roztopione masło.
Wyrabiaj ciasto na tyle długo, aż będzie gładkie i miękkie. Uformuj z niego kulę i włóż do miski oprószonej mąką.
Odstaw miskę w ciepłe miejsce, przykryj ściereczką i poczekaj, aż podwoi swoją objętość – potrwa to ok.1 – 1,5 godziny.
Wyrośnięte ciasto wyłóż na stolnicę, rozwałkuj i pokrój na prostokąty o wymiarach ok 50×30 cm.
Posmaruj całość roztopionym masłem i posyp cukrem z cynamonem.
Prostokąty pokrój na kilka poprzecznych pasów.
Poskładaj ciasto, jeden kawałek na drugi i umieść na ,,sztorc” w keksówce wysmarowanej masłem.
W keksówce powinno zostać trochę luźnego miejsca. Przykryj ciasto ściereczką i odstaw do ponownego wyrośnięcia.
Piecz ciasto w temperaturze 180 stopni ok. 30 minut,tak żeby było rumiane z wierzchu. Odstaw ciasto do wystygnięcia.
Życzymy miłego Dnia Ciasta.
Dziękujemy pani Joannie, że podzieliła się z Nami swoim pysznym przepisem.
Zachęcamy do świętowania i czekamy na Wasze zdjęcia
w komentarzu posta, jak słodko świętujecie ten dzień.