787 682 912 fdr@ciosl.pl

#DOSLBłeszno

W dniu 26 listopada obchodzony jest 🎂 ,,Dzień Ciasta”,
to dzień w którym święto ma ulubiony przez Nas 🍰 deser.

Zachęcamy 😀Mieszkanki i 😀Mieszkańców dzielnicy
do obchodów tego słodkiego święta.

Proponujemy upieczenie ciasta. Tak właśnie zrobiła Mieszkanka dzielnicy pani Joanna i pochwaliła się swoim wypiekiem jak również przekazała nam swój przepis
na 🍪 ,,RWANĄ DROŻDŻÓWKĘ Z CYNAMONEM”.

Składniki:

🧁 2 i 3/4 szklanki mąki pszennej
🧁 1/4 (50 g) szklanki cukru
🧁 2 i 1/4 łyżeczki suchych drożdży lub 18 g świeżych
🧁 szczypta soli
🧁 1/3 szklanki mleka
🧁 55 g masła – roztopionego i przestudzonego
🧁 1/4 szklanki wody
🧁 1 i 1/2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
🧁 2 duże jajka
🧁 55 g roztopionego masła – dodatkowo
🧁 torebka cukru waniliowego z cynamonem

Przygotowanie:

🍰Ze świeżych drożdży zrób najpierw zaczyn.
🍰Jeżeli używasz drożdży suchych wymieszaj je z mąką.

🍰Dodaj resztę składników i wyrób ciasto. Pod koniec dodaj roztopione masło.

🍰Wyrabiaj ciasto na tyle długo, aż będzie gładkie i miękkie. Uformuj z niego kulę i włóż do miski oprószonej mąką.

🍰Odstaw miskę w ciepłe miejsce, przykryj ściereczką i poczekaj, aż podwoi swoją objętość – potrwa to ok.1 – 1,5 godziny.

🍰Wyrośnięte ciasto wyłóż na stolnicę, rozwałkuj i pokrój na prostokąty o wymiarach ok 50×30 cm.

🍰Posmaruj całość roztopionym masłem i posyp cukrem z cynamonem.

🍰Prostokąty pokrój na kilka poprzecznych pasów.

🍰Poskładaj ciasto, jeden kawałek na drugi i umieść na ,,sztorc” w keksówce wysmarowanej masłem.

🍰W keksówce powinno zostać trochę luźnego miejsca.
🍰Przykryj ciasto ściereczką i odstaw do ponownego wyrośnięcia.

🍰Piecz ciasto w temperaturze 180 stopni ok. 30 minut,tak żeby było rumiane z wierzchu.
🍰Odstaw ciasto do wystygnięcia.

Życzymy miłego 🍰 Dnia Ciasta.

Dziękujemy pani Joannie, że podzieliła się z Nami swoim pysznym przepisem.

Zachęcamy do świętowania i czekamy na Wasze zdjęcia
w komentarzu posta, jak 🍬 słodko świętujecie ten dzień.